10 jaar op de vlucht

2 september 2024 Uit Door Eelze60

10 jaar geleden alweer dat ik Tsjechië verliet, achteraf de juiste keuze om dat corrupte land te verlaten. In 2014 had ik al de politie aan de deur gehad met de aanklacht “opzettelijk niet betalen van alimentatie”, gebaseerd op foutieve civiele, corrupte, gerechtelijke uitspraken in Tsjechië.
Uiteindelijk resulteerde dit in een strafrechtelijke veroordeling van 12 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf door een daartoe, op grond van EU recht, niet bevoegde Tsjechische rechter. Zonder bewijs van het ten laste gelegde.
Zie de eerdere blogs waarin de situatie uitvoerig is uitgelegd.

10 jaar verder, ik strijd nog steeds voor gerechtigheid.
De mogelijkheden worden beperkter maar zijn er nog. Op dit moment loopt er een procedure tegen de Minister van Buitenlandse Zaken (NL) om deze te dwingen tot ingrijpen via hem ter beschikking staande middelen. Hoe hij dat regelt zal me worst zijn, als hij het maar regelt.
BuZa sluit namens Nederland verdragen, zal dan ook moeten toezien op naleving van deze verdragen.

Het is mij inmiddels wel duidelijk waarom ik veroordeeld ben. Ergens is er informatie bij de rechtbank (mogelijk al in de civiele fase) terecht gekomen dat ik een ontslagvergoeding heb gehad. Betaald door een failliete werkgever.
Hint daarvoor is eigenlijk 1 opmerking in een van de besluiten: via een rechtshulpverzoek aan Nederland hadden ze een aantal vragen voor mij, ik heb daar beperkt aan meegewerkt omdat de Tsjechische rechtbank niet bevoegd was in het strafproces. Daar staat ergens een opmerking dat ze niet in staat waren mijn vermogenspositie te achterhalen.

Als ik geen vermogen heb, dan heb ik dat niet. Dat is iets anders dan dat de vermogenssituatie niet achterhaald is.
Dit komt uit het besluit in beroep. Een beroep waarvoor tegen alle regels in, noch ik, noch mijn advocate een oproep hebben ontvangen, er is dus ook geen mogelijkheid meer geweest om daar op te reageren…. Recht op verdediging? Recht om aanwezig te zijn? In corrupte landen is dat niet van toepassing.
Overigens had men via een rechtshulpverzoek aan de rechtbank in Nederland, kunnen vragen om dit zelf te onderzoeken in plaats van aan mij te vragen. Uitkomst was niet anders geweest: geen vermogen.
In ieder geval niet de 120.000 Euro die dochter noemde. De 2e hint. Inderdaad bijna goed, dat had mijn bruto ontslagvergoeding moeten zijn. Iets meer. 125.000. Bruto. Maakt niet eens uit, er is 0,00 betaald.

Probleem voor mij is dat ik van advocate het land niet uit mag. Ik moet in Nederland blijven. Op het moment dat er een EAB (Europees Aanhoudings Bevel) komt, moet elk EU land waar ik verblijf mij overleveren aan Tsjechië, waartegen verzet nagenoeg onmogelijk is. Behalve in Nederland, Nederland heeft een voorbehoud bij het EAB gemaakt waardoor ik hier veilig ben.
Wat de advocate zegt en wat ik doe zit wat verschil in, maar dat kan een keer fout gaan.

Ik wil die straf dus kwijt. En de willekeurige schuld ook.
Niet alleen vanwege reizen, maar met de komst van het CBDC en EU Digitaal ID en wallet krijgt Tsjechië mogelijkheden bijv. mijn rijbewijs ongeldig te maken. Of mijn bankrekening te blokkeren. Of mij uit verzekeringen te gooien want crimineel.
Dit zijn wat van die kleine addertjes onder het blauwe EU gras.

In de afgelopen 10 jaar zijn heel wat procedures gevoerd in Tsjechië. Pas vorig jaar daar compleet uitgeprocedeerd, nu al deze procedures geweest zijn en er daar geen rechtsmiddelen meer open staan kan ik me wenden tot Nederland. Immers, Nederland hoeft niks te doen (en zal niks doen) zolang er elders nog mogelijkheden zijn.
Het is afwachten wat BuZa gaat doen, eerste reacties niet echt positief, maar uiteindelijk zijn ze via een Nederlandse rechtbank te dwingen om iets te doen. Afwachten, ik ga er vanuit dat men zelf in ziet bij BuZa dat er wel erg veel fout zit. (zie de diverse eerdere blogs).

Met name de laatste jaren heeft de veroordeling impact op mijn leven. Tot de veroordeling in beroep (2021) was er niks uitvoerbaar, ik kon me dus vrij bewegen in binnen en buitenland.
Wel heeft het invloed op werk gehad, gezien dat ik inmiddels toch redelijk Tsjechisch spreek lagen daar kansen. Die moest ik af slaan.
Kinderen zie ik nauwelijks. Uiteraard ben ik de veroordeelde crimineel, de slechterik dus, de moeder is daarmee het slachtoffer en zielig. Ook een van de redenen dat ik eerherstel wil.
En net als echte criminelen sta ik dan ook op “opsporing verzocht” de Tsjechische versie. Schandalig.

De komende 10 jaar?
Ik hoop dat BuZa nu snel tot actie overgaat, anders moet dat weer via moeilijke gang naar rechtbank afgedwongen worden. Kost tijd.
Wordt het allemaal niks, dan is er nog een andere mogelijkheid, ook via de rechtbank in Nederland. Maar de grote vraag daarbij is of Tsjechië een dergelijke uitspraak gaat erkennen.
Er zijn dus nog mogelijkheden.
Gezien leeftijd ga ik stoppen met werken tussen nu en een aantal jaren. Dan zou het mooi zijn als ik vrij kan reizen.
Kinderen hebben relaties, dochter is zelfs zwanger, het zou mooi zijn dat duidelijk wordt dat Tsjechië compleet fout zit, dat de corruptie boven tafel komt en dat relatie met kinderen wat beter wordt.

We gaan het zien. Voorlopig nog steeds strijdbaar.
Vanuit het Fries: liever dood dan slaaf!
Opgeven komt in mijn woordenboek niet voor.