Het is aan de rechter om te manipuleren!

29 januari 2020 Uit Door Eelze60

Beroep tegen manipulatie verloren.

Even een half jaar terug in de tijd. Na 2x beroep tegen beslissing in partneralimentatie moest de rechtbank in eerste aanleg een prejudiciële vraag stellen aan het Europese Hof van Justitie over het recht welke van toepassing zou moeten zijn op partneralimentatie : Tsjechisch recht of Nederlands recht.
Op grond van het Haags Protocol inzake het recht welke van toepassing is op alimentatieverplichtingen van 2007, en specifiek art. 5, zou in ons geval Nederlands recht van toepassing zijn indien dat beter aansluit bij het huwelijk, waarbij belangrijk is wat de laatste gemeenschappelijke normale verblijfplaats is geweest.
Zie ook https://www.eelze.nl/2019/06/17/tsjechische-rechter-verneukt-het-europese-hof-van-justitie/ waar dit in detail uitgelegd is.
We waren als expat in Tsjechië, voor mij geen normaal verblijf dus. Mijn gebruikte voorbeeld is: stel we waren naar China uitgezonden, na uitzending gaat mijn ex naar Tsjechië en ik naar Nederland, dan zou zeker niemand nadenken over gebruik van Chinees recht.
De toevalligheid dat mijn ex in Tsjechië achterbleef na uitzending naar Tsjechië, is analoog aan bovenstaand voorbeeld, geen reden om dan maar Tsjechisch recht toe te passen.

De prejudiciële vraag had dus moeten zijn of een verblijf in Tsjechië als expat als gewoon verblijf aangemerkt kon worden in de zin van art.5 van eerder genoemd Protocol.
De ingediende vraag was echter of Tsjechisch recht toegepast mocht worden omdat onze laatste gemeenschappelijke normale woonplaats in Tsjechië was.…Ja, dat moet, maar dat was dus niet de vraag.

Na besluit van het Europese Hof van Justitie wou de rechter in Tsjechië doorgaan met de zaak en dat met gebruik van Tsjechisch recht.
In beroep!

Verloren dus. Opvallend in de uitspraak :

De rechtbank verhulde de feitelijke omstandigheden! Ja, dus daarom diende ik ook beroep in.
Dit is dus geen reden om het beroep toe te kennen…..niet in Tsjechië.
Kortom de rechter mag rustig manipuleren, zaken verzwijgen die van belang zijn, we noemen dat “verhullen” en het is goed.

Ook wordt nog aangehaald uit het besluit van het Europese Hof van Justitie dat :

Waaruit blijkt, mede op grond van mijn beroepsschrift en de eerdere stukken in bezit van het Hof van Beroep, dat de rechtbank gewoon zaken verzwegen heeft. En dat “slechts marginaal” is letterlijk (uit besluit van EHvJ ):

Dat is niet “slechts marginaal” maar compleet ongemotiveerd.
Maar dat mag dus allemaal.
Op deze manier heeft de plicht tot het stellen van prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie geen enkele zin. Men manipuleert dusdanig zodat de gewenste uitkomst bereikt wordt.

Tijd om eens te beginnen aan wat tuchtprocedures! Wraking van rechters etc. Gaat uiteraard allemaal afgewezen worden, maar hoe meer bewijs ik verzamel over het rotte Tsjechische justitiële systeem, des te groter mijn kans op succes elders!

Hier de volledige uitspraak.