Rechtspraak in Tsjechië is willekeur. Wetenschappelijk onderbouwd.

13 juli 2019 Uit Door Eelze60

Conclusion

It can therefore be concluded that, at least as far as the cases under examination are concerned, it has turned out that the Czech practice in the field of determining the amount of maintenance (kinderalimentatie) is inconsistent, fragmentedand lacks elements of legal certainty, predictability, and explorability in court decisions. It is therefore not surprising that it is often called for objectivization of maintenance. All we can do is express the hope that this problem, which is often referred to by both the professional and the lay public, will eventually be stopped to be ignored, and predictability and legal certainty will be introduced into maintenance decisions before Czech custodial courts.
Via google translate uit het Tsjechisch.(met kleine correctie waar google echt fout ging)

Bovenstaande gevonden na wat gericht speurwerk op internet naar alimentatie in Tsjechië, en uiteraard bij iedereen is dit bekend (“often referred to by both the professional and the lay public”) behalve bij de politici, schijnbaar, want er verandert niks….

En naar dit soort rechtspraak verwijst de EU middels 4/2009/EU en het Haags Protocol uit 2007. Echter als je de regels strikt toe past, dan mag dit recht niet eens gebruikt worden :

Artikel 11 Werkingssfeer van het toepasselijk recht
Het op de onderhoudsverplichting toepasselijk recht bepaalt onder meer:
c) de basis voor de berekening van het onderhoudsbedrag.

Het zal u niet verbazen dat iedereen binnen de EU hiervoor de kop in het zand steekt, want dat is veel gemakkelijker.
Dat hierdoor levens van duizenden mensen verwoest worden, denk alleen al aan de gevallen van zelfmoord in Tsjechië omdat men geen kans ziet om aan de eerder genoemde deurwaarder te ontkomen ( https://eelze.nl/2019/07/10/de-deurwaarder-executie/ ), is iets waar het EP en de EC zich niet om wensen te bekommeren.

Hele rapport in het Tsjechisch : https://journals.muni.cz/cpvp/article/download/5295/4380